Flash vijesti

U petak 21.6.2019. nas je posjetio bivši debatant CKD-a. O kome se radi i koje nam je vijesti donio, čitajte uskoro u novom izdanju web informatora. :)

Home

Web info 01.05. - 10.05.2012.

DRUGAČIJI WEB INFO – BH DEBATANTI KAO DEBATEWISE

PRIPREME ZA DRŽAVNO DEBATNO TAKMIČENJE

AKTIVNOSTI NA FACEBOOK STRANICI „KROZ DEBATU SAZNAJMO VIŠE O HIV-u“

9. MAJ DAN...

ZAHVALNICA ZA CKD

DRUGAČIJI WEB INFO – BH DEBATANTI KAO DEBATEWISE

CKD tim je odlučio da ovaj broj bude nešto drugačiji od prethodnih web informatora. Odlučili smo izostaviti debatewise, jer vjerujemo da naši debatanti trenutno imaju mnogo posla u kreiranju argumenata za teze Državnog debatnog takmičenja, te bi možda trebalo debatewise-u predložiti otvaranje posebne sekcije za vrijedne bh. debatante. Kako saznajemo iz pouzdanih izvora debatanti su već obavili istraživanje o temi HIV i AIDS na kojem bi im  pozavidjeli i vodeći naučno istraživački instituti. Ne samo da su u potrazi za argumentima već umorili stručnjake iz google-a, već su posjećivali i razne medicinske ustavove u BiH. Bravo za naše debatante i njihove trenere!

PRIPREME ZA DRŽAVNO DEBATNO TAKMIČENJE

U toku su pripreme za najvažniji godišnji debatni događaj u BiH – Državno debatno takmičenje „Debatni susret 'Diskusija o HIV-u'“. Na Takmičenju učestvuje 7 ekipa iz sljedećih gradova:

-Brčko

-Donji Vakuf

-Mostar

-Pale

-Sarajevo

-Srbac

-Tuzla

Dok se vrijedni debatnti koji su ostvarili najbolji plasman na Regionalnim takmičenjima budu borili za titulu najboljih, za to vrijeme će učenici osnovnih škola, nastavnici i studenti bh. univerziteta imati priliku učestvovati na edukativnim radionicama koje će im pomoći da se suoče sa debatnim izazovima u budućnosti. 

Sretno svima!

AKTIVNOSTI NA FACEBOOK STRANICI „KROZ DEBATU SAZNAJMO VIŠE O HIV-u“

Da debatewise treba otvoriti sekciju samo za bh. debatante potvrđuje i aktivnost bh. debatanata na facebook stranici „Kroz debatu saznajmo više o HIV-u“. Do sada je:

-Stranicu „voli“ 109 osoba

-Stranicu više „vole“ muškarci nego žene

-Objavljeno 2727 različitih linkova 

-Najviše linkova objavila Ivana Koroman iz SŠC Pale -  624 i za obajvljene linkove dobila 103 „lajka“

9. MAJ DAN...

9. maj je Svjetski dan borbe protiv Fašizma

9. maj je dan Evrope

9. maj je i Dan škole JU Ekonomske škole Brčko. U povodu Dana škole je održana manifestacija tokom koje su vrijedni učenici Škole predstavili svoje brojne talente, i na taj način pokazali koliko je Škola važna za obrazovni sistem u BiH. Ova Škola je već dugo i član CKD-a, i želimo i na ovaj način poželjeti im Sretan dan škole uz mnogo novih proslava, naučnih ostvarenja i dobrih ocjena.

ZAHVALNICA ZA CKD

Centar za kultudru dijaloga je 09.05.2012. godine od JU Ekonomske škole Brčko primio zahvalnicu „Za dugogodišnju saradnju i doprinos u provođenju reformi obrazovanja“. Zahvalnicu je u ime CKD-a primila Nadina Balagić, program asistent CKD-a. Zahvalnica je odraz dugogodišnje saradnje i zajedničkih napora da debata zaživi u bh. društvu i postane način komuniciranja. 

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“