Flash vijesti

Iako se ne slažem s vašim mišljenjem, branio bih do smrti vaše pravo da ga iznosite.

Francois Marie Arouet de Voltaire

Home

Web info 1.1. - 10.1.2021.

SADRŽAJ:

  1. SRETNA NOVA GODINA
  2. GIMNAZIJA BANJA LUKA, VGMUN I INSTAGRAM
  3. SREDNJA ŠKOLA ZA TEKSTIL, KOŽU I DIZAJN I SARAJEVA KAO UPORNI BORAC ZA PROMOCIJU LJUDSKIH PRAVA

SRETNA NOVA GODINA

Dragim našim trenerima, debatantima i cijeloj debatnoj porodici, želimo najsretniju 2021. godinu. Iskreno se nadamo da ćemo u 2021. godini svi dobivati ljepše vijesti, da ćemo ostati zdravi i da ćemo napokon imati priliku da se susretnemo na nekom od naših sastanaka. Prethodna nam je godina donijela mnoge izazove sa kojima smo se uspjeli izboriti pa smo organizirali i nekoliko javnih debata i događaja. Nadamo se da će 2021. donijeti mnogo više zajedničkih debata uživo i da će debatna porodica nastaviti da kreira zajedničke argumente o različitim temama promovirajući principe otvorenog i demokratskog društva. 

GIMNAZIJA BANJA LUKA, VGMUN I INSTAGRAM

Iz Gimnazije Banja Luka su nam javili da posjetimo Instagram profil VGMUN-a – besplatne konferencije koju su kreirali učenici za učenike. Radi se o modelu konferencija Ujedinjenih naroda, a banjalučki gimnazijalci imaju mnogo toga za reći pa vas pozivamo da kliknete i posjetite njihov instagram profil: 

https://www.instagram.com/virtualglobalmun/ 

SREDNJA ŠKOLA ZA TEKSTIL, KOŽU I DIZAJN I SARAJEVA KAO UPORNI BORAC ZA PROMOCIJU LJUDSKIH PRAVA

FB grupa Dijalogom do razumijevanja ima za cilj da promovira ETOS vrijednosti što podrazumijeva promoviranje svih  aktivnosti  u ovom duhu koje realiziraju razne bosanskohercegovačke ali i inostrane nevladine organizacije  i škole. Aktivnosti kojima se poklanja posebna pažnja su:

Dan planete Zemlje

Dan Evrope

Međunarodni dan mira

Kampanja 16 dana aktivizma

Međunarodni dan ljudskih prava

Kroz sve navedene aktivnosti će se  promovirati  ljudskost, uzajamnost,  etičnost, toleranciju, otvorenost, solidarnost kao vrijednosti poput mira i dijaloga.

Svakako ih posjetite na FB i budite član odlične grupe:

https://www.facebook.com/groups/679841576102283/ 

 

 

 

 

 

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“