Flash vijesti

Iako se ne slažem s vašim mišljenjem, branio bih do smrti vaše pravo da ga iznosite.

Francois Marie Arouet de Voltaire

Home

Web info 21.12. - 31.12.2020.

SADRŽAJ:
1. KULTURA SE I PIŠE: ANTUN BRANKO ŠIMIĆ
2. ZAHVALNICA ZA CKD

KULTURA SE I PIŠE: ANTUN BRANKO ŠIMIĆ
Poznati pjesnik Antun Branko Šimić rođen je 18.11.1898. godine u Drinovcima u Hercegovini. Školovao se u rodnom gradu, Širokom Brijegu, Mostaru, Vinkovcima i Zagrebu. U osmom je razredu napustio školu zbog izdavanja književnog časopisa jer tada uprava škole nije dopuštala uz školovanje i objavljivanje književnog časopisa.
Antun Branko Šimić glavni je predstavnik i najvažniji pjesnik ekspresionističke faze književnosti. Zalagao se za odbacivanje svega estetskog, dekorativnog i suvišnog, smatrajući da je jedini pravi način govoriti istinu. Njegova je riječ napisana odlučno, sažeto i jasno. Tražio je viši i dublji smisao života. U sebi je nosio sukobe, probleme i apsurde modernog čovjeka. Živio je vrlo teško i siromašno. Sve je žrtvovao za književnost. Jedina zbirka pjesama objavljena za njegova života, Preobraženja (1920), je prva zbirka slobodnih stihova.). U zbirci govori na posve jedinstven način, uvodeći konceptualnu poeziju i slobodni stih, a izostavljajući interpunkciju, davao je i vizuelnu snagu svojim lirskim motivima. Ostale teme koje ga se tiču su tema ljudskog tijela i socijalna pitanja (ciklus o siromašnima). Napisao je brojne eseje, književne i likovne kritike, polemike o novoj poeziji, nekoliko kratkih proza, dnevnik, autobiografiju, nekoliko dramskih fragmenata i započeo roman Dvostruko lice.
Njemu u čast pokrenut je kulturni događaj pod nazivom Šimićevi susreti, koji je prvi put održan 30. i 31. 5.1970. u Grudama i Drinovcima.
Antun Branko Šimić nije mogao birati između bolesti i zdravlja, između siromaštva i bogatstva, ali odabrao je najveće vrijednosti koje je mogao ponuditi ljudima - svoja djela. Stoga je, iako predviđajući smrt, zauvijek dotaknuo onu rijetku iskru besmrtnosti kojom umjetnik živi vječno.
Preminuo je 2.5.1925. u Zagrebu. Imao je manje od 27 godina.

ZAHVALNICA ZA CKD

 

 

 

 

 

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“