Flash vijesti

Sretan početak nove školske godine!

Home

Web info 1.9. - 10.9.2019.

SADRŽAJ:

  1. SRETAN POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE OD CKD-a
  2. POČELA JE NOVA ŠKOLSKA GODINA

SRETAN POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE OD CKD-a

Nakon zaslužene ljetne pauze, vrijeme je i za povratak u školske klupe i nova znanja, nove obrazovne izazove i mnogo novih, boljih i ljepših uspomena. CKD čestita svim trenerima i članovima debatnih klubova početak nove školske godine uz želju da petice budu najniže ocjene, da bude kreirano mnogo novih argumenata i da nastavimo naša debatna druženja puna znanja i novih poznanstava. Uskoro ćemo pisati više o aktivnostima za ovu školsku godinu i nadamo se da su svi naši članovi spremni za nove radne pobjede! :)

POČELA JE NOVA ŠKOLSKA GODINA

Nova školska 2019/2020. godina u osnovnim i srednjim školama u devet kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine (KS, SBK, HNK, TK, USK, BPK, Kanton 10, PK i ZDK)  počela je u ponedjeljak, 2. septembra 2019. godine, odnosno u ponedjeljak, 9. septembra 2019. godine u Zapadno-hercegovačkom kantonu te za prvačiće u Posavskom kantonu.

„Tim povodom, svim učenicima, učiteljima i nastavnicima, kao i svim uposlenicima u osnovnim i srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine želim sretan početak nastave, sa željom da i ovu školsku godinu započnu i završe sa uspjehom i dobrim rezultatima“, izjavila je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović koja je posebno čestitala i poželjela  dobrodošlicu prvačićima, sa željom da im početak obrazovanja bude uspješan.

IZVOR: http://www.fmon.gov.ba/Obavjest/Pregled/479

Povodom početka nastave u školskoj 2019/2020. godini, svim učenicima u Republici Srpskoj, rukovodstvu škola te nastavnom i vannastavnom osoblju ministar prosvjete i kulture mr Natalija Trivić uputila je čestitku.

U čestitki se kaže:

„Pozivam vas da zajedno radimo na izgradnji savremenog modela škole prilagođenog kompetencijama učenika 21. vijeka. Pred nama je veliki posao na izradi novih nastavnih planova i programa i digitalnih udžbenika, kao i na usavršavanju nastavnog kadra koji će u interaktivnoj nastavi motivisati učenike za sticanje potrebnih znanja i vještina.

Ministarstvo prosvjete i kulture opredijeljeno je za stvaranje boljih uslova u svim školama, kao i poboljšanje položaja prosvjetnih radnika. Želimo da se nastava izvodi u savremenim kabinetima, nastava fizičkog vaspitanja u fiskulturnim salama a praktična nastava u privrednim subjektima. Obrazovanje je ključno za razvoj društva, stoga je od posebne važnosti unapređenje obrazovnog sistema Republike Srpske.“

IZVOR: http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/media/vijesti/Pages/pocc.aspx

Prigodom početka školske 2019./2020. godine na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine predstojnik Odjela za obrazovanje Senad Osmanović danas je zajedno sa svojim suradnikom Samirom Čorbadžićem posjetio nekoliko škola na području Distrikta

Osmanović je kazao da je nova školska godina počela po planu i programu i da je na području Distrikta upisano oko 710 prvašića, što je, kako kaže, blago povećanje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.

„Ove školske godine na području Brčko distrikta BiH upisano je oko 710 prvašića, što je blago povećanje u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Trenutačno u osnovnim školama imamo oko 6.000 učenika, dok je u srednjim registrirano nešto manje od 3.000 učenika. Uspjeli smo osigurati temeljne stvari koje su neophodne za svaki početak školske godine kao što su nastavni kadar, udžbenici itd. Vlada je ove godine izdvojila 450.000 KM za nabavu besplatnih udžbenika i svi će ih učenici u najvećoj mjeri dobiti.“

IZVOR: http://ob.bdcentral.net/Publication/Read/pocela-nastava-na-podrucju-distrikta

 

 

 

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“