Flash vijesti

Sretan početak nove školske godine!

Home

Web info 21.6. - 30.6.2019.

SADRŽAJ:

  1. ODRŽANA DEBATA U ZENICI
  2. DEBATA U BANJA LUCI

ODRŽANA DEBATA U ZENICI

Članovi Gradskog debatnog kluba "Agora" Zenica sa trenericom Teonom Nešović 26. juna 2019. godine ugostili su debatante Gazi Husrev-begove medrese Sarajevo u vodstvu profesora Edina Balte. Ovo zajedničko druženje počelo je prijateljskom debatom u Muzeju grada Zenice na tezu "Mladi trebaju najviše doprinijeti integracijama BiH u EU". Pobjedu su odnijeli debatanti Agore, ali ono što je najvažnije jeste da su iz ove debate svi mogli mnogo naučiti, kako o umijeću debatovanja i Karl Popper Policy formatu, tako i o eurointegracijama i ulozi mladih u tom procesu. Kao i inače, nakon debate uslijedila je diskusija publike u kojoj su učesnici razmijenili mišljenja i ideje. Dva učenika sarajevske Medrese održala su veoma zanimljivu prezentaciju o govoru tijela kojom su praktičnim primjerima dočarali važnost neverbalnog aspekta komunikacije.

Druženje se nastavilo u prostorijama Udruženja "Naša djeca" Zenica gdje su debatanti i njihovi voditelji u opušenoj atmosferi i uz osvježenje razgovarali o iskustvima u radu s djecom i mladima te pronalazili načine za nastavak saradnje.

DEBATA U BANJA LUCI

U petak, 14. juna 2019. godine, debatanti Debatnog kluba „Gorgije“, tačnije njegovi maturanti, održali su svoje posljednje debate u srednjoškolskoj kategoriji. Njihovi protivnici bile su kolege debatanti iz Opće gimnazije Katoličkog školskog centra, takođe članovi debatne mreže Centra za kulturu dijaloga, a sve je održano u sklopu projekta „Green Banjaluka“ u organizaciji CeSERa, naših starih prijatelja i saradnika.

Obe javne debate održane su u sklopu manifestacije Proljeće u Banjaluci u organizaciji Grada Banja Luka, u Vijećnici Banskog dvora.

Debate su održane u World School formatu. Teza prve debate bila je: „Ovaj dom smatra da turistička ponuda banjalučke regije treba biti zasnovana na valorizaciji prirodnih resursa.“ Poziciju vlade imali su debatanti iz KŠC Banja Luka, dok je na poziciji opozicije tim Gimnazije Banja Luka.

Druga javna debata održana je na tezu: „Ovaj dom smatra da Banjaluka ima kapaciteta da postane evropska prestonica kulture 2014.godine“ u kojoj su poziciju vlade zauzimali debatanti Gimnazije Banja Luka, a na mjestu opozicije bila ekipa KŠC. I u ovoj debati čuli su se odlični dokazi za to zašto Banjaluka postojećim kapacitetima zaslužuje ovu prestižnu titulu, ali i šta to nije dobro i zbog čega postoje važnije i vrednije stvari na koje prethodno treba obratiti pažnju.

U uvodnom govoru o debati i vezi između debate i turizma, prof. Branka Ljubojević istakla je da se upravo debatom ruše predrasude i zidovi kojima smo ogradili svoj mali svijet te da jedan dobar debatni turnir uključuje i prirodne i antropogene resurse u turizmu!

Na kraju ovog događaja debatanti Debatnog kluba „Gorgije“ održali su prigodan govor prepun ljubavi i zahvalnosti i u ime svih 12 članova Kluba koji odlaze u nove svjetove ove godine uručili poklone svom treneru, „profesorici Branki“.

Još jednom se pokazalo da je debata specifična disciplina koja ne gradi samo pojedinca, već i grupu, stvarajući neraskidive veze među njenim članovima.

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“