Flash vijesti

U petak 21.6.2019. nas je posjetio bivši debatant CKD-a. O kome se radi i koje nam je vijesti donio, čitajte uskoro u novom izdanju web informatora. :)

Home

Web info 21.4. - 30.4.2019.

SADRŽAJ:

  1. KONKURS 
  2. TAKMIČENJE U FOTOGRAFIJI

KONKURS 

Mondo.ba portal vas poziva da se prijavite na regionalni konkurs za kratke priče “Priče iz komšiluka 3”. Najbolji radovi biće objavljeni u istoimenoj knjizi, druga nagrada je tablet, a autor pobjedničke priče dobija izdavanje knjige!

Pozivamo sve građane BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske koji znaju i vole da pišu da nam pošalju svoju priču. Konkurs otvaramo 23. aprila, na Svjetski dan knjige i autorskih prava, a prijave primamo do 23. maja u ponoć.

Kada je o temama riječ – nema ograničenja. Pišite o sebi, svojim komšijama, sugrađanima, pišite nam o svom gradu, selu, naselju, o svom ljubimcu, prijateljima…

Cilj nam je da damo priliku mladim, nepoznatim ili neafirmisanim piscima da svijetu pokažu svoj talenat, a naravno mogu da se prijave i svi oni kojima je pisanje profesija – važno je samo da priča bude autorska i neobjavljivana.

Prethodna dva konkursa “Priče iz komšiluka” (2017. i 2018) izazvala su sjajan odjek kod regionalnih pisaca (preko 170 prijavljenih autora prošle godine) i iznjedrila dvije odlične istoimene zbirke najboljih kratkih priča, kao i književni prvenac prošlogodišnje pobjednice Milke Kolundžić (koju ćemo promovisati u narednih par sedmica). Nekoliko autora objavljenih u zbirkama takođe je u međuvremenu objavilo svoje prve knjige, ili je već najavljeno njihovo objavljivanje (Milanka Blagojević, Sanja Radulović, Stevo Grabovac, Feđa Gudić…), tako da smo veoma ponosni na ovaj projekat!

USLOVI KONKURSA:

– Mogu da učestvuju svi državljani BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske (autori koji su učestvovali na prethodnim konkursima “Priče iz komšiluka” takođe mogu da se prijave)

– Priča treba da bude dužine do 800 riječi (ili dvije novinarske kartice, veličina fonta 14, Times New Roman), napisana na službenim jezicima i pismima navedenih država

– Priča ne smije biti objavljivana na blogovima, društvenim mrežama, na portalima, u novinama, knjigama, magazinima i sl.

– Priču pošaljite na email adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. zajedno sa vašim podacima (na kraju priče zapišite ime, prezime, grad ili mjesto u kome živite i broj telefona)

– Portal Mondo.ba zadržava sva autorska prava na tekstove koji budu pristigli

VIŠE INFORMACIJA NA: 

https://www.mreza-mira.net/vijesti/takmicenja-nagrade/raspisane-prijave-za-takmicenje-u-pisanju-pripovijetki/

TAKMIČENJE U FOTOGRAFIJI

Međunarodna nagrada za fotografiju 2019 nudi prijave za fotografe iz cijelog svijeta.

OBLAST:

Kreacija, dokumentarac, pejzaž, portret i putovanje.

OPIS

Međunarodna nagrada za fotografiju 2019 samo prihvata seriju fotografija koje imaju istu temu i koje su napravljene kao jedan konzistentan projekat u sljedećim kategorijama: kreacija, dokumentarac, pejzaž, portret i putovanje. Možete dodati fotografije za pet različitih kategorija sa raznim specijalizacijama. Kandidati će dobiti 1000 američkih dolara putem PayPal kartice kao i sertifikat o uspjehu.

USLOVI

Potrebno je da imate najmanje 18 godina; pogodne su sve države; oni mogu objaviti bilo koji materijal koji vi pošaljete kao i objavu, mejl i prebaciti ga na veb stranicu.

NAČIN PRIJAVE

Kako biste se prijavili pošaljite 10 slika za jedan projekat; kandidat može da se prijavi samo za jedan projekat; pošaljite opis svog projekta sa najmanje 50 riječi na engleskom i registrujte se na http://internationalphotogrant.com/auth/login/

ROK ZA PRIJAVU:

31. avgust 2019.

Više informacija na:

https://www.mreza-mira.net/vijesti/takmicenja-nagrade/otvoreno-4-takmicenje-u-fotografiji/

 

 

 

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“