Flash vijesti

U petak 21.6.2019. nas je posjetio bivši debatant CKD-a. O kome se radi i koje nam je vijesti donio, čitajte uskoro u novom izdanju web informatora. :)

Home

Web info 21.03. - 31.03.2019.

SADRŽAJ:

  1. POZIV AMERIČKE AMBASADE ZA SREDNJOŠKOLCE I NJIHOVE PROFESORE

 

POZIV AMERIČKE AMBASADE ZA SREDNJOŠKOLCE I NJIHOVE PROFESORE

Ambasada SAD u saradnji sa partnerima, već devetnaest godina, organizuje program razvoja vještina liderstva za učenike i profesore srednjih škola. Program je poznat pod nazivom “Youth Leadership Program“ i do sada se realizirao u gradovima širom Bosne i Hercegovine. U ovoj godini program će se, uz odobrenje nadležnih ministarstava u FBIH i RS, ponuditi srednjoškolcima i njihovim profesorima iz Sarajeva, Mostara i Banja Luke. Mislimo da je važno da sadašnje generacije srednjoškolca u ovim gradovima dobiju mogućnost učešća u ovako prestižnom programu.

Ukupno 21 učesnik iz Sarajeva, Mostara i Banja Luke provesti će četiri sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će kroz različite radionice i dobrovoljni rad učiti o važnosti rada u zajednici i vrijednostima multikulturalizma. Učesnici će po povratku raditi zajedno na projektima od važnosti za svoj grad i sredinu u kojoj žive i rade.

Realizacija programa je planirana je u desetom mjesecu 2019. Godine. Ovaj period je izabran da bi se bosanskohercegovački srednjoškolci bolje upoznali sa školstvom u SAD, jer tamošnje škole tada počinju svoj jesenji semestar.

Uspješni kandidati moraju pokazati dobro znanje engleskog jezika, ali i imati izražen interes za ciljeve programa, timski rad i primjenu stečenih znanja na konkretne projekte. 

Rok za prijave: 15.4.2019.

Više detalja na: 

https://ba.usembassy.gov/education-culture/educational-exchanges/high-school-exchanges-program/youth-leadership-program/

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“