Flash vijesti

Centar za kulturu dijaloga nastavlja aktivnosti na promoviranju kulture online komunikacije. Nemojte zaboraviti da posjetite našu Debatologiju, ostavite komentar i dobijete priliku za osvajanje nagrada. Najaktivniji i najbolji debatolozi će osim dvije knjige dobiti i certifikat sa titulom najboljeg online debatanta za taj mjesec. Sretno! :)

 

 

 

Home

Web info 01.12. - 10.12.2018.

SADRŽAJ:

  1. ODRŽANA REGIONALNA DEBATNA NATJECANJA

Dana 8.12.2018. godine Centar za kulturu dijaloga je održao u četiri grada Bosne i Hercegovine četiri regionalna debatna natjecanja. Kvalifikacije za Državno debatno natjecanje. Ne, nije riječ o regijama podijeljenim po nacijama nego regijama koje na jednostavan način mogu ostvariti prijevozne linije i za jedan dan biti u drugom gradu, natjecati se i vratiti se u svoj grad. Mnoge udruge imaju toliko novca da mogu i par dana omogućiti boravak drugdje, ali mi, eto, nemamo. No, najvažnije je da smo, usprkos besmislenim odbijenicama za projekte, uspjeli održati ovako veliku i važnu aktivnost i 22 godine poslije prve takve. U našem programi je pedeset škola koje nam vjeruju. Koje vjeruju u našu nepristranu ideju BiH. Upravo zbog tog i jesmo opstali ovoliko godina. Tema, generalna tema ovogodišnjih regionalnih natjecanja je bila: vršnjačko nasilje. Nažalost, veoma važna i veoma aktualna tema u BiH. Snagom najboljih argumenata danas imamo pobjednike i natjecatelje na državnom bh. natjecanju u debati. Njima će se pridružiti i druge škole, ali potpuni spisak ćemo znati tek kad prikupimo podatke iz svih regija. Pobjednicima upućujemo najiskrenije čestitke, a onima koji nisu pobijedili također čestitamo jer znamo da su presudile samo nijanse. Vaš CKD!

REGIJA TUZLA:

1. Mješovita srednja škola Srebrenik – tim 1

2. Mješovita srednja škola Srebrenik – tim 2

3. MSŠ “Stjepana Radića”, Usora

REGIJA BANJA LUKA:

1. Gimnazija Banja Luka – tim 1

2. Kulturni centar Teslić

3. SŠC “Jovan Dučić”, Teslić – tim 2

REGIJA MOSTAR:

1. Karađoz-begova medresa, Mostar – tim 1

2. Gimnazija Mostar

3. Srednja elektrotehnička škola, Mostar

REGIJA SARAJEVO:

1. Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo

2. Gimnazija Istočna Ilidža

3. Gazi Husrev-begova medresa, Sarajevo

 

 

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“