Flash vijesti

Centar za kulturu dijaloga nastavlja aktivnosti na promoviranju kulture online komunikacije. Nemojte zaboraviti da posjetite našu Debatologiju, ostavite komentar i dobijete priliku za osvajanje nagrada. Najaktivniji i najbolji debatolozi će osim dvije knjige dobiti i certifikat sa titulom najboljeg online debatanta za taj mjesec. Sretno! :)

 

 

 

Home

Web info 01.11. - 10.11.2018.

SADRŽAJ:

  1. SMJERNICE ZA REGIONALNA NATJECANJA

 

SMJERNICE ZA REGIONALNA NATJECANJA

Dragi naši u nastavku vam donosimo osnovne informacije o planiranim regionalnim natjecanjima. Sve priloge, o kojima se govori u tekstu CKD je dostavio putem mejla trenerima debatnih klubova. :)

DATUM: 08.12.2018. godine (subota)

GRADOVI: Banja Luka, Tuzla, Mostar i Sarajevo

U Banja Luku idu učesnici iz sljedećih gradova: Banja Luka, Donji Vakuf, Drvar, Novi Grad, Prijedor, Srbac, Teslić

U Tuzlu idu učesnici iz sljedećih gradova: Brčko, Čelić, Gradačac, Kladanj, Srebrenik, Tešanj, Tuzla, Usora

U Mostar idu učesnici iz sljedećih gradova: Konjic, Mostar

U Sarajevo idu učesnici iz sljedećih gradova: Breza, Istočno Sarajevo, Travnik, Sarajevo, Visoko, Zenica 

O točnim lokacijama održavanja natjecanja bit ćete naknadno obaviješteni.

BROJ DEBATNIH RUNDI: 2 kvalifikacijske debatne runde, polufinalna debatna runda i finalna debatna runda

TRAJANJE NATJECANJA: od 10.00 do 16.00 sati

TEZE:

1. Žrtve vršnjačkog nasilja su češće djeca i mladi koji se razlikuju od većine vršnjaka (KP debatni format, kvalifikacijske debatne runde)

Motivirajući tekst:

http://www.ckdbih.com/d…/Razlike%20kao%20uzrok%20nasilja.pdf 

2. Zabrana kasnih izlazaka mladima može doprinijeti smanjenju nasilja među mladima (KP debatni format, finalna debatna runda)

Motivirajući tekst:

http://www.ckdbih.com/…/Mladima%20zabrana%20za%20nocne%20iz… 

Za polufinalnu debatnu rundu teza će biti objavljena na dan natjecanja (impromptu)

ROK za prijavu ekipe/ekipa: 22.11.2018. godine do 17:00 sati. Prijave prispjele nakon ovog datuma neće biti uzete u obzir.

UVJETI ZA UČEŠĆE (jedan tim):

a) ESEJ: Svaki debatant do 24.11.2018. godine (do 17:00 sati) treba dostaviti esej na temu „Vršnjačko nasilje u BiH“. Esej treba biti napisan Arial Narrow fontom 12, uz prored single i treba sadržavati od 800 do 1200 riječi. Eseji koji ne zadovolje tehnički dio neće biti uzeti u razmatranje što dovodi do diskvalifikacije debatanta.

b) PRIJEDLOG RADIONICE: Svaki tim do 24.11.2018. godine (do 17:00 sati) treba dostaviti prijedlog radionice namijenjene edukaciji vršnjaka o nasilju među mladima. Formular za radionicu dostavlja CKD i formular treba biti popunjen u CIJELOSTI.

Ovi uvjeti su eliminatorni. Radovi dostavljeni nakon 24.11.2018. (do 17:00 sati) neće biti uzeti u razmatranje i smatrat će se da ekipa nije zadovoljila eliminatorne uvjete i neće moći participirati. 

Eliminatorne uvjete trebaju ispuniti sve ekipe i svi debatanti koji se natječu bez obzira na broj ekipa sa kojima učestvuju u natjecanju.

UVJETI ZA UČEŠĆE (dva tima):

Da bi škola ostvarila pravo za učešće dva tima na natjecanju minimalno je potrebno učešće/organiziranje dvije od dosadašnjih pet aktivnosti (esej, video, javna debata, međuškolski susreti, debatologija). CKD u prilogu dostavlja listu škola kojima je ovo omogućeno.

UVJETI ZA UČEŠĆE (tri tima): 

Da bi škola na regionalno debatno natjecanje mogla prijaviti tri tima trebala je u ovoj školskoj godini participirati u svim aktivnostima CKD-a uz značajno isticanje rada u lokalnoj zajednici. CKD u prilogu ovog dopisa dostavlja listu škola kojima je ovo omogućeno.

Ekipa/debatanti koji ne ispune eliminatorne uvjete (a i b) neće participirati na natjecanju. Ovo se odnosi i na tehničke uvjete eseja odnosno radionice kao i na kvalitetu eseja odnosno radionice. 

VAŽNE NAPOMENE ZA DODATNE EKIPE: Ukoliko škola ostvari mogućnost da na natjecanju participira sa dvije ili više ekipa, škola pokriva troškove prijevoza, materijala i obroka za svoje učenike. 

DEFINICIJE KLJUČNIH POJMOVA:

Žrtva: Osoba koja je ozlijeđena ili ubijena tijekom krivičnog djela, nezgode ili kakvog drugog događaja ili akcije. (IZVOR: https://en.oxforddictionaries.com/definition/victim) 

Vršnjačko nasilje: Kontinuirani postupci čiji je cilj namjerno fizičko ili psihičko ozljeđivanje druge osobe, a koje se odvija po nekom prepoznatljivom obrascu. (IZVOR: Relationships between bullying victimization psychological distress and breakfast skipping among boys and girls. Sampasa-Kanyinga H, Willmore J Appetite. 2015 Jun; 89():41-6.)

Kasni izlasci: Izlasci van iza 22.00 sata (IZVOR: CKD)

CKD tim pokriva troškove učešća, prijevoza i obroka za jedan tim i trenera tima.

PRIJEVOZ: Učesnici samostalno nabavljaju povratne autobusne karte. Molimo da za učenike nabavite karte sa popustom (tamo gdje je moguće), a na osnovu statusa redovnog učenika koji putuje na natjecanje i edukaciju. Za slučaj da ne postoji povratna autobusna linija učesnici trebaju obavijestiti CKD radi dobivanja odobrenja za korištenje osobnog automobila. Troškovi taksi prijevoza neće biti refundirani.

NAPOMENA: za natjecanje ne treba istraživački materijal nego samo ono što je navedeno.

 

 

 

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“