Flash vijesti

Centar za kulturu dijaloga nastavlja aktivnosti na promoviranju kulture online komunikacije. Nemojte zaboraviti da posjetite našu Debatologiju, ostavite komentar i dobijete priliku za osvajanje nagrada. Najaktivniji i najbolji debatolozi će osim dvije knjige dobiti i certifikat sa titulom najboljeg online debatanta za taj mjesec. Sretno! :)

 

 

 

Home

Web info 01.07. - 10.07.2018.

SADRŽAJ:

  1. SASTANAK ČLANICA IDEA-e U BRISELU
  2. O SVJETSKOM DEBATNOM TAKMIČENJU
  3. BUDI VOLONTER SARAJEVO FILM FESTIVALA

SASTANAK ČLANICA IDEA-e U BRISELU

U periodu 05. - 08.07.2018. u Bratislavi su održana dva sastanka organizacija članica IDEA-e. Predstavnica CKD-a na sastanku je bila Nadina Balagić. Tokom prvog sastanka partneri su dogovorili oblike saradnje u zajedničkom projektu i definirali ulogu IDEA-e u kreiranju strategije za nastavak Projekta. Tokom drugog sastanka razgovarano je o strukturi IDEA-e, uslovima za članstvo i inicijativama za prijem novih članova u ovu organizaciju.

O SVJETSKOM DEBATNOM TAKMIČENJU

Predstavnik BiH na Svjetskom debatnom takmičenju je Gazi Husrev-begova medresa, Sarajevo u sljedećem sastavu:

Amina Kahriman

Harun Tucaković

Mirnes Mujezinović

Treneri: prof. Edin Balta i prof. Mirzet Hamzić

Svjetsko debatno takmičenje će biti održano u Zagrebu u periodu 17.07. – 27.07.2018.

Teze takmičenja su: 

1. Ovaj dom bi uvjetovao da vlasnik profesionalnih sportskih klubova mora biti lokalna zajednica, a ne pojedinci ili korporacije.

2. Ovaj dom se protivi razvoju smrtonosnog autonomnog oružja (službeno pojašnjenje: smrtonosno autonomno oružje je tip autonomnih vojnih robota koji odabiru i napadaju vojne mete bez ljudske intervencije).

3. Ovaj dom podupire financiranje školovanja vaučerima.

4. Ovaj dom ne podupire "Belt and Road" inicijativu.

BUDI VOLONTER SARAJEVO FILM FESTIVALA

Rok za prijave je 20. juli!

Odbrojavanje je počelo!

• Ako ste ljubitelj filma, imat ćete priliku upoznati se detaljnije sa onim što predstavlja filmska umjetnost te svojim volonterskim angažmanom podržati ideju o važnosti razvoja i postojanja filmske industrije.

• Ako ste se bavili sportom, važnost rada u timu vam je poznata, a za one koji nisu imali prilike naučiti, ovo je idealna prilika da nauče djelovati zajedno i zadatke obavljati uz dogovor, odgovorno, predano i produktivno.

• Ako vas privlače nova poznanstva, drugačije kulture i bogatstvo različitosti više od 100.000 posjetilaca na 16 lokacija će vam otvoriti jedan novi svijet.

• Ako uživate u interakciji i komunikaciji sa ljudima, gosti i publika dat će vam bezbroj prilika za uživanje.

Prijavite se i volontirajte na 24. Sarajevo Film Festivalu te svojim entuzijazmom, motivacijom i željom za znanjem doprinesite da i ove godine 24. Sarajevo Film Festival blista uz mlade ljude koji će nakon svog angažmana otići bogatiji za jedno veliko iskustvo i nezaboravne uspomene.

 

 

 

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“