Flash vijesti

Ekipe koje participiraju na Državnom debatnom takmičenju:

1. Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo 

2. SŠ Istočna Ilidža, Istočno Sarajevo

3. Gazi Husrev-begova medresa, Sarajevo (tim 1)

4. KŠC „Sv.Josip“, Sarajevo (tim 1)

5. Gazi Husrev-begova medresa, Sarajevo (tim 2)

6. Mješovita srednja tehnička škola Travnik

7. Karađoz-begova medresa, Mostar (tim 2)

8. Gimnazija Mostar

9. Gimnazija Banjaluka (tim 1)

10. Kulturni centar Teslić

11. SŠC „Jovan Dučić“, Teslić (tim2)

12. KŠC „Bl. Ivan Mertz“ (tim 2)

13. Gimnazija Banjaluka (tim 2)

14. MSŠ Srebrenik (tim 1)

15. MSŠ Srebrenik (tim 2)

16. Srednja tehnička škola Tešanj

17. MSŠ „Stjepana Radića“Usora

 

18. Gimnazija Banja Luka (tim 3)

 

 

 

Home

Web info 21.06. - 30.06.2018.

SADRŽAJ:

  1. SARAJEVO SUMMER ELSA LAW SCHOOL 2018
  2. OTVOREN KONKURS ZA PRIJAVE NA “TEENACTION 2018”

SARAJEVO SUMMER ELSA LAW SCHOOL 2018

Sarajevo Summer ELSA Law School 2018 je peto izdanje sarajevske ljetne pravne škole koja se organizuje u Sarajevu, a koja će da, u periodu od 22. do 29. jula 2018. godine okupi preko 50 studenata prava iz Evrope. Projekat se realizuje u okviru rada Evropske asocijacije studenata prava (skraćeno ELSA) Bosne i Hercegovine. ELSA BiH je nevladina i neprofitna organizacija vođena od strane studenata prava za studente prava i mlade pravnike sa prostora cijele BiH.

Rad udruženja ogleda se u organiziranju različitih seminara i konferencija, a zatim i ostalih akademskih aktivnosti poput simulacija suđenja iz oblasti arbitraže, krivice ili ljudskih prava – dok su najznačajnije i studentima najzanimljivije prakse koje ELSA nudi svojim članovima i članicama, a koje se obavljaju u različitih advokatskim kancelarijama, ili u javnim institucijama ili nevladinim organizacijama. ELSA BiH je strukturalno podijeljena na 3 lokalne grupe i to ELSA Mostar, ELSA Sarajevo i ELSA Zenica, dok ELSA Banja Luka i ELSA Tuzla imaju status posmatrača.

Preuzeto sa:

http://www.mreza-mira.net/vijesti/seminari-treninzi/sarajevo-summer-elsa-law-school-2018/

OTVOREN KONKURS ZA PRIJAVE NA “TEENACTION 2018”

TeenAction je projekat namijenjen mladim filmskim autorima/cama koji šestu godinu zaredom realiziraju Sarajevo Film Festival i Operacija kino. Autori/ce se pozivaju da u formi kratkog filma izraze i pokažu vlastite stavove i razmišljanja o svijetu u kojem žive, sa posebnim fokusom na život i probleme mladih u današnjem društvu.

Kratki film mogu prijaviti svi mladi filmski autori/ce iz Bosne i Hercegovine koji nisu stariji od 19 godina.

TeenAction ti pruža priliku da svoj film prikažeš u pravom kinu pred hiljadama vršnjaka u okviru programa TeenArena 24. Sarajevo Film Festivala. Osim toga, imaš priliku upoznati druge mlade ljude sličnih interesa sa kojima možeš razmijeniti iskustva i mišljenja, ali i biti dio jednog filmskog edukativnog i kreativnog programa. Po završetku festivala tvoj će film biti prikazan u okviru projekta Operacije kino širom Bosne i Hercegovine.

Autor/ica najboljeg filma dobija laptop koji obezbjeđuje Mastercard® i putovanje u Dohu – učešće u žiriju omladinskog festivala Ajyal. Drugonagrađeni/a putuje u Dohu i sudjeluje u radu žirija omladinskog festivala Ajyal.

Više informacija je dostupno na:

http://www.mreza-mira.net/vijesti/takmicenja-nagrade/otvoren-konkurs-za-prijave-na-teenaction-2018/ 

 

 

 

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“