Flash vijesti

U petak 21.6.2019. nas je posjetio bivši debatant CKD-a. O kome se radi i koje nam je vijesti donio, čitajte uskoro u novom izdanju web informatora. :)

Home

Web info 21.05. - 31.05.2018.

SADRŽAJ:

  1. NAJAVA MEĐUŠKOLSKIH DRUŽENJA U 2018./2019. ŠKOLSKOJ GODINI
  2. PISMA EVALUACIJE RADA TRENERA I DEBATNIH KLUBOVA
  3. POSTANITE VOLONTER EVROPSKOG VOLONTERSKOG SERVISA

NAJAVA MEĐUŠKOLSKIH DRUŽENJA U 2018./2019. ŠKOLSKOJ GODINI

Međuškolska druženja za školsku 2017./2018. godinu su završena. Zaista smo imali mnoogo zajedničkih druženja i drago nam je da su treneri pokazali zainteresiranost da budu i gosti i domaćini ovih dešavanja u lokalnim zajednicama. Za narednu školsku godinu već imamo i prve prijave:

-KŠC „Sv. Pavao“ Opća gimnazija, Zenica

-KŠC „Sv. Franjo“ Gimnazija, Tuzla

Naravno, nakon početka nove školske godine CKD će sa školama članicama dogovoriti sve neophodne detalje. 

PISMA EVALUACIJE RADA TRENERA I DEBATNIH KLUBOVA

CKD tim trenutno priprema pisma evaluacije rada trenera i debatnih klubova za školsku 2017./2018. godinu. Ova pisma će, kao i svake školske godine do sada, biti dostavljena trenerima i direktorima škola članica. CKD će također dostaviti i dokumente za članstvo, i nadamo se još boljim druženjima u narednoj školskoj godini.

POSTANITE VOLONTER EVROPSKOG VOLONTERSKOG SERVISA

Nevladina organizacija „Snaga Mladih / Youth Power“ je u potrazi za mladima koji su zainteresirani za priliku da postanu EVS volonteri te da otputuju u Hrvatsku i tamo steknu nove vještine i radno iskustvo.

Europski volonterski servis, poznat pod skraćenicom EVS, dio je programa za mlade Europske komisije pod nazivom Erasmus+. Ovaj program dopušta mladoj osobi da otkrije novu kulturu i novi jezik kroz volonterske aktivnosti van njegove/njene zemlje porijekla. EVS je iskustvo obrazovnog karaktera. Ono razvija stav opšteg aktivnog građanstva tako što stranom državljaninu u jednoj zemlji dopušta da učestvuje u njenom svakodnevnom životu, radeći i dijeleći obaveze njenih građana. EVS omogućava mladoj osobi da stekne nova znanja, da upozna jednu, njemu stranu zemlju, ali i da upozna samog sebe.

U osnovi, EVS program postoji da bi se podsticala mobilnost mladih.

Više informacija potražite na: 

http://www.mreza-mira.net/vijesti/volonterski-angazman-i-internships/poziv-za-evs-volontere/

 

 

 

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“