Flash vijesti

Edna Basara, višestruka mjesečna pobjednica u online debatama i bivša debatantica MSŠ Donji Vakuf, govori o aktivizmu mladih, debati i online diskusijama na Debatologiji. 

https://youtu.be/HdUxD0cCPbM

Home

Web info 21.03. - 31.03.2018.

SADRŽAJ:

  1. MEĐUŠKOLSKO DRUŽENJE U ZAVODU ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE OSOBA SA SMETNJAMA U PSIHIČKOM I TJELESNOM RAZVOJU, TUZLA
  2. MEĐUŠKOLSKO DRUŽENJE U SŠC „JOVAN DUČIĆ“, TESLIĆ
  3. 19. JAVNA DEBATA U BEHRAM-BEGOVOJ MEDRESI, TUZLA

MEĐUŠKOLSKO DRUŽENJE U ZAVODU ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE OSOBA SA SMETNJAMA U PSIHIČKOM I TJELESNOM RAZVOJU, TUZLA

Dana 21.03.2018. godine u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli je održano međuškolsko druženje, a u sklopu obilježavanja Svjetskog dana  osoba sa Sindromom Down. Tema druženja je bila: Različitosti i prijateljstvo (Analiza priče „Pele – sam na svijetu“). Druženju su osim učenika škole domaćina prisustvovali i učenici KŠC „Sveti Franjo“, Tuzla. 

Tokom analize priče učenici su istakli važnost zajedništva i poručili na svi trebamo prijatelje i niko ne bi trebao biti sam i usamljen. 

Nakon druženja svi učesnici su posjetili Bosanski kulturni centar u Tuzli u kojem je održan prigodan program povodom Svjetskog dana  osoba sa Sindromom Down.

MEĐUŠKOLSKO DRUŽENJE U SŠC „JOVAN DUČIĆ“, TESLIĆ

U ponedjeljak 26.03.2018. godine,u SŠC „Jovan Dučić“ u Teliću održano je međuškolsko druženje. Školu su posjetili debatanti Gimnazije Banja Luka sa profesoricom Brankom Ljubojević.  Druženje je podijeljeno u dva dijela, tj. dvije debate. 

Teza prve debate je bila:

"U obilježavanju 8. marta u školama bi trebalo zabraniti komercijalizaciju"

Afirmacijska ekipa (škola domaćin)

A1: Milica Savković

A2: Marina Petković

A3: Jovana Blagojević

Negacijska ekipa (Gimnazija Banja Luka):

N1: Dženneta Hajdarpašić

N2: Mia Lakić

N3: Maja Macura

Nakon završene prve debate i komentara profesora, druge ekipe su pristupile izvlačenju teza. Teze su bile kovertirane i timovi nisu imali informacije o sadržaju koverata.

Teza ove debate je bila

"Parovima istog pola bi trebalo dozvoliti usvajanje djece". Učenici su imali sat vremena da pripreme argumentacijsku liniju.

Afirmacijsku ekipu su činili učenici SŠC „Jovan Dučić“, Teslić:

A1: Kristijan Kumović

A2: Ognjen Radišić

A3: Nemanja Đurđević

Negacijsku ekipu su činili učenici Gimnazija Banja Luka:

N1: Maja Savković

N2: Jovana Gvozdenac

N3: Luka Gajić

19. JAVNA DEBATA U BEHRAM-BEGOVOJ MEDRESI, TUZLA

U Behram-begovoj medresi je 27. marta ove godine održana 19. debata učenika srednjih škola.

Tema o kojoj su raspravljali predstavnici dvadesetak srednjih škola iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije bila je Forsiranje apatije kao kulturnog koda.

Debata se sastojala od dva dijela: revijalnog i takmičarskog. U takmičarskom dijelu najbolji iz tri grupe su se plasirali u finale. Nakon glasanja svih debatanata, učenik trećeg razreda Behram-begove medrese Alija Mevkić odnio je pobjedu u pojedinačnoj kategoriji.

Neka od problemskih pitanja na koja su debatanti pokušali dati odgovor su: Šta je apatija i kako se javlja u tranzicijskim društvima? Koji su procesi u tranzicijskim društvima doveli do pojave apatije? Kakva je uloga medija, obrazovnih i drugih društvenih institucija? Da li se apatija, nezadovoljstvo, negativan stav javnosti prema svemu, kao i osjećaj potištenost pretvaraju u svojevrsni kulturni kod?

Više informacija na: 

http://www.bbm.edu.ba/index.php/vijest/482-odrzana-19-debata-ucenika-srednjih-skola

 

 

 

Aktuelna Debata

Debatologija

28.01. - 04.02.2018.

1. Policija treba više raditi na sprečavanju džeparenja?

http://depo.ba/clanak/185035/dzeparosi-haraju-sarajevom-koriste-sofisticirane-tehnike-lejla-je-bila-njihova-zrtva

2. Za ili protiv plastičnih operacija?

https://avaz.ba/zabava/zanimljivosti/453026/mladic-potrosio-vise-od-26-hiljada-eura-na-plasticne-operacije-da-bi-izgledao-kao-majkl-dzekson 

3. Potrošači u BiH nisu zaštićeni?

https://avaz.ba/vijesti/bih/452893/na-policama-jedna-na-kasi-druga-cijena 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“