Flash vijesti

Predstavnici Bosne i Hercegovine na predstojećem Svjetskom debatnom takmičenju su otputovali u Zagreb. Takmičenje će biti održano u periodu 17.07. - 27.07.2018. Ekipi želimo sve najbolje, mnogo dobrih argumenata, nove prijatelje, lijepo debatno iskustvo i svakako očekujemo vaša redovna javljanja. :)

Home

Web info 11.06. - 20.06.2017.

SADRŽAJ:

  1. PORUKA DEBATANTIMA 
  2. NE SMIJEMO ZABORAVITI U JUNU

PORUKA DEBATANTIMA

Dragi članovi mreže CKD debatnih klubova,

Juni je pun vaših aktivnosti. Naši osnovnoškolci završavaju i eksternu maturu. Srednjoškolci posljednju maturu. Novi srednjoškolci polako ulaze na vrata srednjih škola. A stari debatanti ne odustaju od online debata na našoj debatologiji. Samo nastavite hrabro  i dalje u osvajanje knjiga i novčanih naknada.

NE SMIJEMO ZABORAVITI U JUNU

Ne smijemo zaboraviti u junu:

1. juni/lipnja: Međunarodni dan djeteta

Obilježava se u više od 145 zemalja kako bi se skrenula pažnja na posebne potrebe djece i njihova prava.

4. juni/lipnja: Pedesetnica/Duhovi (kat.) i Silazak Sv. Duha na apostole - Trojice (prav.)

50 dana poslije Uskrsa podseća se na silazak Sv. Duha na apostole okupljene u Jeruzalemu. Duhovi se slave i kao Blagdan Djevice Marije - Majka Crkve (kat.).

4. juni – Međunarodni dan nevine djece žrtava agresije (priznat od UN-a)

5. juni – Svjetski dan zaštite čovjekove okoline (priznat od UN-a)

8. juni – Svjetski dan okeana; Svjetski dan oboljelih od tumora mozga

11. juni/lipnja: Dan očeva

Dan u slavu očeva

12. juni – Svjetski dan borbe protiv iskorištavanja djece za rad

14. juni – Svjetski dan donatora krvi (priznat od UN-a)

15. juni/lipnja: Presveto Tijelo i Krv Kristova/Tijelovo (kat.) ujedno državni praznik

Na ovaj katolički praznik dana nakon Duhova kroz ulice se u okviru jedne procesije javno pronosi oltarski sakrament, kruh kao simbol Tijela Kristova.

17. juni - Svjetski dan borbe protiv stvaranja pustinja i suše (priznat od UN-a)

20. juni/lipnja: Svjetski dan izbjeglica

Ženevska konvencija o pravima izbjeglica (GFK) postoji od 1951. godine. 20. juna/lipnja svake godine na Svjetski dan izbjeglica podsjeća se između ostalog i na njezino potpisivanje. Zahvaljujući GFK milijuni ljudi su dobili zaštitu od progona i mogli započeti novi život u sigurnosti

20. juni - Svjetski dan izbjeglica (priznat od UN-a)

21. juni – Svjetski dan muzike

22.juni Lejletul kadr

Sivan 30 maj-juni Davanje Tore

Tamuz 29 juni juli Grijeh zlatnog teleta, čuvanje očiju

23. juni - Dan javne službe (priznat od UN-a)

26. juni - Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nedozvoljenog korištenja opojnih sredstava (priznat od UN-a); Međunarodni dan podrške žrtvama zlostavljanja (priznat od UN-

Juni mjesec Ramazana (Ramadan — رمضان (ili Ramzān, duži oblik: Ramaḍān ul Mubarak), "sprženi"; ovo je mesec posta, najpoštovaniji u kalendaru.

25. do 27. juni/lipnja: Prekid posta (turski: Şeker Bayramı; Ramazan Bayramı, arapski: Eid ul-Fitr)

Praznik zahvalnosti Bogu jer je Muslimanima omogućio da poste i oprostio im slabosti. Tursko ime Şeker Bayramı se danas dovodi u vezu s poslasticama (şeker = šećer) koje se tog dana poklanjaju. Otuda potječe i naziv "Praznik šećera". Praznik se u skladu s kalendarskom tradicijom u pojedinim zemljama pomjera za 1 dan.

Proučite ove datume. Pročitajte priče o njima. Do narednog WEB infa, vaš CKD.

 

 

 

 

Podrške 2016. godina

International Debate Education Association NL; gospođa Yvonne Heselmans, izvršna direktorica – povodom obilježavanja dvadeset godina rada CKD (novembar 2016.)

Ministarstvo prosvjete i kulture RS; gospodin Dane Malešević, ministar – podrška aktivnostima CKD (novembar, 2016.)

Skupština Kantona Sarajevo, gospođa Ana Babić, predsjedavajuća - podrška obilježavanju 20 godina postojanja CKD-a (septembar, 2016.)

Općina Centar, gospodin Dževad Bećirević, načelnik; podrška Centru za kulturu dijaloga za obilježavanje 20 godina postojanja (septembar, 2016.)

BHRT; gospođa Emina Daut, urednica Redakcije programa za djecu i mlade – pismo namjere za TV debate „Za i protiv“ (februar, 2016.)

Vlada KS, gospodin Elmedin Konaković, premijer - podrška XII javnoj debati „I počinioci i žrtve vršnjačkog nasilja i maloljetničkog prijestupništva su naša djeca - spriječimo vršnjačko nasilje i maloljetničko prijestupništvo“